06-18163346 info@kunstisleuk.nl

Kade40
Vlaardingen

Themablokken 2019-2020

 

Blok I: Schilderende vrouwen (6x)

De kunstgeschiedenis lijkt uit louter mannen te bestaan, maar natuurlijk werd er ook door vrouwen geschilderd. Vrouwen werden eigenlijk niet geacht een ambacht te leren, maar waren voorbestemd voor het huwelijk en het moederschap. Het waren veelal dochters van kunstenaars die de mogelijkheid hadden om toch dit vak te beoefenen, maar vaak eindigde hun carrière op hun trouwdag. Deze serie belicht een aantal getalenteerde kunstenaressen door de eeuwen heen. Schilderende vrouwen als Artemisia Gentilleschi, Judith Leyster, Rachel Ruysch en Berthe Morisot treden uit de schaduw van hun mannelijke collega’s.

Data: 17-24 sept, 1-8-29 okt, 5 nov 2019

Blok II: Architectuur in Nederland vanaf 1980 (6x)

Afgelopen kwart eeuw kwam de Nederlandse bouwkunst tot grote bloei. Architecten als Erick van Egeraat, Ben van Berkel en Rem Koolhaas, bureaus als Mecanoo en MVRDV, ze hebben in eigen land maar ook daarbuiten naam gemaakt met onconventionele en soms ronduit spectaculaire ontwerpen. De zogeheten Superdutch-architectuur, het postmodernisme, het Wilde Wonen, alsook inmiddels duurzaamheid zijn termen en factoren van belang in het hedendaagse bouwen. Ga mee op deze trip langs de eigentijdse architectuur!

Data: 12-19-26 nov, 3-10-17 dec 2019

Blok III: Meesters van de Italiaanse Renaissance  (6x)

De bakermat van de Europese schilderkunst ligt in Italië. Wie waren de wegbereiders van één van de belangrijkste periodes in de kunstgeschiedenis? Met beroemdheden als Leonardo en consorten is iedereen al bekend, maar ook minder bekende meesters leverden belangrijke bijdragen. Cimabue en Lorenzetti vormden de opmaat tot het nieuwe tijdperk, Fra Angelico en Ghiberti brengen de renaissance tot bloei in Florenze. Mantegna en Giorgione doen dat elders in Italië en maken daarmee de opkomst van Rafaël mogelijk. Daarna volgen Pontormo en Bronzino, de nadagen van de Renaissance worden vertegenwoordigd door Veronese en Caracci.

Data: 14-21-28 jan, 4-11-18 feb 2020

Blok IV: Literatuur in beeld II (6x)

Talloze kunstenaars hebben zich in de loop der eeuwen laten inspireren door schrijvers. Daardoor is het mogelijk om via de beeldende kunst kennis te maken met een aantal klassiekers uit de wereldliteratuur. Aan de hand van kunstwerken worden enkele van de beroemdste verhalen uit de literatuurgeschiedenis gepresenteerd. Zowel de kunstwerken, die uiteenlopen van de klassieke oudheid tot aan de twintigste eeuw, als de auteurs, blijken nog altijd in staat ook de moderne lezer en toeschouwer te boeien. In zes bijeenkomsten worden o.a. de volgende werken behandeld: Griekse tragedies van Aischylos, Sophokles en Euripides, de Metamorfosen van Ovidius, de Aeneïs van Vergilius, Tristan & Isolde, een aantal stukken van Shakespeare en verhalen als de Notenkraker en Blauwbaard.

Data: 10-17-24-31 maart, 7-14 april 2020

Jaarcursus alle 4 blokken: € 240,00

Met Rotterdampas is de prijs van de jaarcursus slechts € 215,00: tegen inlevering van een kopie van de pas (of uploaden via site) eenmalig een korting van 25 euro op een cursus boven de 100 euro.

DATUM EN TIJD

Vanaf dinsdag 17 september 2019
van 09.30 tot 12.00u of 13.15 tot 15.45u

WAAR

Kade40
Westhavenkade 40
Vlaardingen
www.kade40.nl

PRIJS

€ 65,00 per blok, korting bij inschrijven voor alle 4 blokken