KADE40
VLAARDINGEN

THEMABLOKKEN 2022-2023

 

Blok I: Art Deco in de Roaring Twenties (6x)

Art Deco is de stijl van het Interbellum, de periode tussen de twee wereldoorlogen in en doet denken aan de Art Nouveau van rond 1900: men greep weer terug op uitbundige decoratie, nu als reactie op het zakelijke functionalisme. Nieuwe materialen als bakeliet en chroom werden gebruikt voor meubilair en juwelen, opvallende kleuren en gestroomlijnde vormen kregen de overhand in de mode en in de affichekunst. Art Deco is de rijke stijl van de uitbundig swingende ‘Roaring Twenties‘, van het vermaak en uitgaansleven dat daarbij hoorde. Het Chrysler Building, bioscoop Tuschinsky, maar ook treinen en oceaanstomers werden compleet ingericht in deze luxe totaalstijl. Vrouwen als Coco Chanel en Tamara de Lempicka bepaalden mede het gezicht van de roerige jaren twintig en dertig.

Dinsdag 13-20-27 september, 4-11 oktober, 1 november 2022

Blok II: Iconische huizen (6x)

Kijk binnen bij deze bijzondere villa’s: van het woonpaleis van Baron Stoclet in Brussel (1911) tot de verstilling van Tadao Ando’s Koshino House in Japan (1984). U hoort de achtergrondverhalen bij deze wereldberoemde woningen, bovendien komen en passant uiteenlopende bouwstijlen als art nouveau, modernisme, organische bouwen, minimalisme en hightech aan bod. Behandeld worden: Palais Stoclet (Joseph Hoffmann), Rietveld-Schröderhuis (Gerrit Rietveld), Villa Tugendhat (Ludwig Mies van der Rohe), Huis Sonneveld (Brinkman en Van der Vlugt), Taliesin West (Frank Lloyd Wright), Villa Mairea (Alvar Aalto), Kaufmann House (Richard Neutra), Casa de Canoas (Oscar Niemeyer), Koshino House (Tadao Ando), Villa Möbius (Ben van Berkel), Wallhouse #2 (John Hejduk).

Dinsdag 8-15-22-29 november, 6-13 december 2022

Blok III: Meesters rondom de Tachtigers (6x)

Bij het begrip de Tachtigers denken we allereerst aan de vernieuwers in de literatuur, maar ook in de Nederlandse schilderkunst van de 19de eeuw gebeurde er veel!  Anton Mauve en Jozef Israëls vernieuwden vanuit de Haagse School, George Breitner en Isaac Israëls introduceerden het Impressionisme in Nederland. Ook Willem Witsen, Jan Veth en Floris Verster hoorden erbij, al zijn dat nu wat minder bekende namen. Jan Toorop en Johan Thorn Prikker richtten zich meer op het symbolisme, schilders als Jan Sluijters en Leo Gestel werden de voorhoede van het expressionisme. Hun leven en werk wordt besproken, elke lezing belicht twee kunstenaars en hun context.

Dinsdag 10-17-24-31 januari, 7-14 februari 2023

Blok IV: Capita selecta III (6x)

Deze reeks is weer een selectie van zes interessante, maar uiteenlopende onderwerpen, die juist door hun variatie een boeiend geheel vormen:

-Eik en linde, houten beelden uit de Middeleeuwen

-Hollandse groepsportretten

-Spiegels in de kunst

-Modern licht

-Maria Magdalena

-De kleine boodschap, plasjes in beeld

Dinsdag 7-14-21-28 maart, 4-11 april 2023

 

Jaarcursus alle 4 blokken: € 260,00

 

 

DATUM EN TIJD

Vanaf dinsdag 13 september 2022
van 09.30 tot 12.00u of van 13.15 tot 15.45u

WAAR

Kade40
Westhavenkade 40
3131 AE Vlaardingen
www.kade40.nl

PRIJS

€ 70,00 per blok, korting bij inschrijven voor alle vier de blokken

Deze themablokken worden ook gegeven in Rotterdam (donderdag) en Capelle a/d IJssel (vrijdag)