KADE40
VLAARDINGEN

THEMABLOKKEN 2020-2021

 

Blok I: Vrouwelijke kunstenaars van de afgelopen eeuw (6x)

De kunstwereld is lang een mannenwereld geweest, maar in de afgelopen eeuw is daarin toch langzamerhand verandering gekomen. Steeds meer vrouwelijke kunstenaars kwamen in de gelegenheid om naar buiten te treden. De kleurrijke Nana’s van Niki de Saint Phalle en de enorme bronzen spinnen van Louise Bourgeois waren recentelijk nog in Nederland te zien. Schilderijen van Marlene Dumas worden afgehamerd op bedragen met zes nullen. Maar heeft u wel eens een videokunstwerk van Pipilotti Rist gezien, of de tekeningen van Juul Kraijer? In deze serie treden uiteenlopende kunstenaressen uit de afgelopen honderd jaar voor het voetlicht.

Dinsdag 15-22-29 september, 6-27 oktober, 3 november 2020

Blok II: Geschiedenis van de fotografie (6x)

Fotografie is een nog jonge kunstvorm, uitgevonden in het begin van de negentiende eeuw. Het werd aanvankelijk gezien als een technische vinding, en als een handig hulpmiddel voor kunstenaars. In de loop van de tijd ontstonden genres als straatfotografie en sociale documentairefotografie, de artistieke waarde van foto’s werd pas laat ingezien. Surrealist Man Ray ging experimenteren met technieken, voor Andy Warhol waren foto’s het basismateriaal voor zijn zeefdrukken. Rineke Dijkstra en Erwin Olaf zijn bekende Nederlandse voorbeelden van succesvolle kunstfotografie. Van daguerreotypie tot digitale fotografie, van Impressionisten-vriend Nadar en Magnum-oprichter Henri Cartier-Bresson tot showbizz-fotografe Annie Leibovitz, het komt allemaal aan bod in dit overzicht.

Dinsdag 10-17-24 november, 1-8-15 december 2020

Blok III: Meesters van de modernistische architectuur (6x)

De bouwkunst van de twintigste eeuw is sterk aangestuurd door enkele nieuwe materialen en technieken. Het gebruik van staal, glas en beton werd beeldbepalend in de internationale moderne architectuur. De pioniers van dit modernisme in de jaren twintig waren de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier en zijn Duitse collega’s uit het Bauhaus: Walter Gropius en Ludwig Mies van der Rohe. Hun erfgenamen in de naoorlogse periode zijn de Finse architect Eero Saarinen, Braziliaan Oscar Niemeyer en de Japanse Tadao Ando. Hun werk en leven worden besproken, elke lezing belicht één architect en zijn context.

Dinsdag 9-16-23 februari, 2-9-16 maart  2021

Blok IV: Capita selecta (6x)

Deze reeks is een selectie van zes interessante, maar uiteenlopende onderwerpen, die juist door hun variatie een boeiend geheel vormen:

-Het getijdenboek, middeleeuwse miniaturen

Trompe l’oeil, het oog bedrogen

-Het leven van Mohammed, en hoe dat in de kunst verbeeld is

-Ingelijst, de geschiedenis van de schilderijlijst

-De Salon van Parijs, traditie versus avant-garde

-Joost Swarte, tussen kunst en strip

Dinsdag 23-30 maart, 6-13-20 april, 4 mei 2021

Jaarcursus alle 4 blokken: € 240,00

Met Rotterdampas is de prijs van de jaarcursus slechts € 215,00: op vertoon van de pas eenmalig een korting van 25 euro op een cursus boven de 100 euro.

 

DATUM EN TIJD

Vanaf dinsdag 15 september 2020
van 09.30 tot 12.00u of 13.15 tot 15.45u

WAAR

Kade40
Westhavenkade 40
3131 AE Vlaardingen
www.kade40.nl

PRIJS

€ 65,00 per blok, korting bij inschrijven voor alle 4 blokken

Deze themablokken worden ook gegeven in Capelle a/d IJssel en Rotterdam