Van Cappellenhuis
Capelle a/d IJssel

THEMABLOKKEN 2023-2024

Blok I: Iconisch huizen II (6x)

Kijk binnen bij deze bijzondere villa’s door grote architecten: van Le Corbusier tot Rem Koolhaas. U hoort de achtergrondverhalen bij deze wereldberoemde woningen, bovendien komen en passant uiteenlopende bouwstijlen als modernisme, minimalisme en hightech aan bod. Behandeld worden: Villa Savoye (Le Corbusier), Villa E-1027 (Eileen Gray), Villa Cavrois (Robert Mallet-Stevens), Haus Muller (Adolf Loos), Farnsworth House (Mies van der Rohe), Eames House (Charles en Ray Eames), Villa Planchart (Gio Ponti), Fisher House (Louis Kahn), Marbrisa Residence (John Lautner), House VI/Frank House (Peter Eisenman), Maison Bordeaux (Rem Koolhaas).

Vrijdag 22-29 september, 6-13-27 oktober, 3 november 2023 (wijzigingen voorbehouden)

Blok II: Op reis door de kunstgeschiedenis (6x)

Een Grand Tour langs de steden waar de kunstgeschiedenis zich ontwikkelde. Van elke stad wordt kort de geschiedenis verteld, maar de nadruk ligt op die ene bijzondere periode van culturele bloei. We maken kennis met lokale kunstenaars en architecten, maar ook met vorsten en burgemeesters, geldschieters en rebellen. Aan bod komen: Rome en Pompeï, Constantinopel en Ravenna, Parijs en Londen in de Middeleeuwen, Florence in de Renaissance, Amsterdam en Madrid in de 17e eeuw, Parijs en Barcelona in de 19e eeuw.

Vrijdag 10-17-24 november, 1-8-15 december 2023 (wijzigingen voorbehouden)

Blok III: Meesters van de Nederlandse schilderkunst (6x)

Uit het rijke verleden van de Nederlandse schilderkunst wordt een aantal bekende én ook minder bekende kunstenaars behandeld. We beginnen met de gebroeders Van Limburg en Lucas van Leyden, dan volgen Abraham Bloemaert, Hercules Segers en Gerard Dou. Natuurlijk komen ook de vrouwen aan bod: Judith Leyster, Rachel Ruysch, Charley Toorop en Jacoba van Heemskerck. We sluiten af met Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Pyke Koch. Hun leven en werk wordt besproken, elke lezing belicht twee kunstenaars en hun context.

Vrijdag 12-19-26 januari, 2-9-16 februari 2024 (wijzigingen voorbehouden)

Blok IV: Capita selecta IV (6x)

Deze reeks is opnieuw een selectie van zes interessante, maar uiteenlopende onderwerpen, die juist door hun variatie een boeiend geheel vormen:

– Cameeën en gemmen

– Minnekunst in de middeleeuwen

– Het zelfportret

– Wat vieren we? Pasen – Pinksteren – Hemelvaart in de kunst

– Zola tot Bremmer: impresario’s van de avant-garde

– Follies in Nederland

Vrijdag 8-15-22-29 maart, 5-12 april 2024 (wijzigingen voorbehouden)

DATUM EN TIJD

Vanaf vrijdag 22 september 2023
van 10.30 tot 12.30u

WAAR

Van Cappellenhuis
Dorpsstraat 164
2903LB Capelle aan den IJssel
www.vancappellenhuis.nl

PRIJS

€ 84,00 per blok inclusief 2x koffie/thee bij elke lezing

Deze themablokken worden ook gegeven in Vlaardingen (dinsdag) en Rotterdam (donderdag)