06-18163346 info@kunstisleuk.nl

Van Cappellenhuis

Capelle a/d IJssel

Themablokken 2019-2020

   

Blok I: Schilderende vrouwen (6x)

De kunstgeschiedenis lijkt uit louter mannen te bestaan, maar natuurlijk werd er ook door vrouwen geschilderd. Vrouwen werden eigenlijk niet geacht een ambacht te leren, maar waren voorbestemd voor het huwelijk en het moederschap. Het waren veelal dochters van kunstenaars die de mogelijkheid hadden om toch dit vak te beoefenen, maar vaak eindigde hun carrière op hun trouwdag. Deze serie belicht een aantal getalenteerde kunstenaressen door de eeuwen heen. Schilderende vrouwen als Artemisia Gentilleschi, Judith Leyster, Rachel Ruysch en Berthe Morisot treden uit de schaduw van hun mannelijke collega’s.

Data: vrijdag 20 en 27 september; 4 en 11 oktober; 1 en 8 november

Blok II: Architectuur in Nederland vanaf 1980 (6x)

Afgelopen kwart eeuw kwam de Nederlandse bouwkunst tot grote bloei. Architecten als Erick van Egeraat, Ben van Berkel en Rem Koolhaas, bureaus als Mecanoo en MVRDV, ze hebben in eigen land maar ook daarbuiten naam gemaakt met onconventionele en soms ronduit spectaculaire ontwerpen. De zogeheten Superdutch-architectuur, het postmodernisme, het Wilde Wonen, alsook inmiddels duurzaamheid zijn termen en factoren van belang in het hedendaagse bouwen. Ga mee op deze trip langs de eigentijdse architectuur!

Data: vrijdag 15, 22 en 29 november; 6, 13 en 20 december (wijzigingen voorbehouden)

Blok III: Meesters van de Italiaanse Renaissance  (6x)

De bakermat van de Europese schilderkunst ligt in Italië. Wie waren de wegbereiders van één van de belangrijkste periodes in de kunstgeschiedenis? Met beroemdheden als Leonardo en consorten is iedereen al bekend, maar ook minder bekende meesters leverden belangrijke bijdragen. Cimabue en Lorenzetti vormden de opmaat tot het nieuwe tijdperk, Fra Angelico en Ghiberti brengen de renaissance tot bloei in Florenze. Mantegna en Giorgione doen dat elders in Italië en maken daarmee de opkomst van Rafaël mogelijk. Daarna volgen Pontormo en Bronzino, de nadagen van de Renaissance worden vertegenwoordigd door Veronese en Caracci.

Data: vrijdag 17, 24 en 31 januari; 7, 14, 21 februari (wijzigingen voorbehouden)

Blok IV: Literatuur in beeld II (6x)

Talloze kunstenaars hebben zich in de loop der eeuwen laten inspireren door schrijvers. Daardoor is het mogelijk om via de beeldende kunst kennis te maken met een aantal klassiekers uit de wereldliteratuur. Aan de hand van kunstwerken worden enkele van de beroemdste verhalen uit de literatuurgeschiedenis gepresenteerd. Zowel de kunstwerken, die uiteenlopen van de klassieke oudheid tot aan de twintigste eeuw, als de auteurs, blijken nog altijd in staat ook de moderne lezer en toeschouwer te boeien. In zes bijeenkomsten worden o.a. de volgende werken behandeld: Griekse tragedies van Aischylos, Sophokles en Euripides, de Metamorfosen van Ovidius, de Aeneïs van Vergilius, Tristan & Isolde, een aantal stukken van Shakespeare en verhalen als de Notenkraker en Blauwbaard.

Data: vrijdag 13, 20 en 27 maart; 3, 10 en 17 april (wijzigingen voorbehouden)

 

DATUM EN TIJD

Vanaf vrijdag 20 september 2019
van 10.30 tot 12.30u

WAAR

Van Cappellenhuis
Dorpsstraat 164
Capelle aan den IJssel
www.vancappellenhuis.nl

PRIJS

€ 78,00 per blok, inclusief 2x koffie/thee bij elke lezing