Van Cappellenhuis
Capelle a/d IJssel

THEMABLOKKEN 2024-2025

Blok I: Hollands Classicisme (6x)

Iedereen kent Rembrandt, maar wie kent Gerard de Lairesse of Caesar van Everdingen? Toch waren de laatste twee zeer gewaardeerde kunstenaars, die werk maakten voor Paleis Soestdijk en Huis ten Bosch. De schilders van het Hollands Classicisme tonen ons het andere gezicht van de 17de eeuw. Geïnspireerd door de kunst van de klassieke oudheid en de Italiaanse renaissance ontwikkelen zij een verfijnde stijl, die het hof, de regenten en de intelligentsia een alternatief biedt voor het zogeheten Hollands Realisme. Stadhouder Frederik Hendrik gaat een rijke op Frankrijk geïnspireerde hofcultuur voeren met grootse paleizen en een rijkdom aan ornamenten. De groeiende rijkdom van de heersende elite van de Republiek leidt tot een nieuwe, deftiger levensstijl. Deze uit zich ook in een imposante architectuur door Hendrick de Keyser, Pieter Post en Jacob van Campen, die bijvoorbeeld het Mauritshuis en het Amsterdamse stadhuis ontwierpen.

Data: vrijdag 20-27 september, 4-11-18 okt, 8 november 2024 (wijzigingen voorbehouden)

Blok II: Op reis door de kunstgeschiedenis II (6x)

Een nieuwe Grand Tour langs de steden waar de kunstgeschiedenis zich ontwikkelde. Van elke stad wordt kort de geschiedenis verteld, maar de nadruk ligt op die ene bijzondere periode van culturele bloei. We maken kennis met lokale kunstenaars en architecten, maar ook met vorsten en burgemeesters, geldschieters en rebellen. Door de steden in een chronologische volgorde te behandelen volgt vanzelf het verloop van de kunstgeschiedenis, van de Griekse oudheid tot moderne tijd. Aan bod komen: Athene en Paestum, Hildesheim en Córdoba, Brugge en Venetië, Rome en Sint Petersburg, Wenen en Londen in de 18de eeuw, Weimar, Dessau en New York in de 20e eeuw.

Data: vrijdag 15-22-29 november, 6-13-20 december 2024 (wijzigingen voorbehouden)

Blok III: Meesters van de eigentijdse architectuur (6x)

Welke architecten hebben in de afgelopen decennia bijgedragen aan het aanzien van de wereld van nu? Beeldbepalende gebouwen, technische hoogstandjes en spectaculair materiaalgebruik, toegepast door spraakmakende architecten. In deze serie worden zes architecten behandeld die over de hele wereld gebouwd hebben, maar van wie ook ontwerpen in Nederland te zien zijn. Het gaat om Renzo Piano, Norman Foster, Santiago Calatrava, Frank Gehry en natuurlijk komen ook de vrouwen aanbod: Zaha Hadid en de Nederlandse Francine Houben. Hun werk en leven worden besproken, elke lezing belicht één architect en zijn of haar context.

Data: vrijdag 17-24-31 januari, 7-14-21 februari 2025 (wijzigingen voorbehouden)

Blok IV: De kracht van kleur (6x)

De gele Zonnebloemen van Van Gogh, het intense blauw van Yves Klein, de primaire kleuren van Mondriaan: kleur doet ertoe! Niet alleen vanwege de visuele impact, maar ook vanwege de symboliek. Wit staat voor onschuld en reinheid, maar kan ook als rouwkleur fungeren; rood is de kleur van de liefde, maar ook van bloed; keizerlijk purper en hemels blauw symboliseren de hoogste machten. Roze voor meisjes en blauw voor jongens? Tot de negentiende eeuw was het precies andersom! Eeuwenlang werden pigmenten uit de natuur gehaald en beschikten kunstenaars over een beperkt palet. Voor het kostbare blauw was aanvankelijk peperduur ultramarijn nodig, maar de impressionisten konden dat gewoon uit een tube halen. De kleurencirkel van het Bauhaus laat zien hoe de complementaire kleuren elkaar versterken en een spannend beeld opleveren.

Data: vrijdag 14-21-28 maart, 4-11-18 april 2025 (wijzigingen voorbehouden)

 

DATUM EN TIJD

Vanaf vrijdag 20 september 2024
van 10.30 tot 12.30u

WAAR

Van Cappellenhuis
Dorpsstraat 164
2903LB Capelle aan den IJssel
www.vancappellenhuis.nl

PRIJS

€ 94,00 per blok inclusief 2x koffie/thee bij elke lezing

Deze themablokken worden ook gegeven in Vlaardingen (dinsdag), Rotterdam (donderdagochtend) en Zoetermeer (donderdagmiddag, behalve blok 1)