06-18163346 info@kunstisleuk.nl

CKC
Zoetermeer

Lezingenserie ‘Kunst in Frankrijk’

  

Dit is een serie van drie, maar inschrijven voor één of twee losse lezingen is ook mogelijk.

Lezing 1. De Franse Barok

De zeventiende eeuw is in Europa het tijdperk van de barok. In Frankrijk heerste Lodewijk XIV, de Zonnekoning, mede bekend vanwege zijn uitspraak “l’Etat c’est moi”. Dit was de absolute monarchie, waar de vorst alles bepaalde, ook de kijk op kunst. Bovendien werd de Barok een symbool van zijn macht en zijn rijkdom. Denk aan Versailles, het enorme paleis met de beroemde Spiegelzaal en duizelingwekkend veel gouden ornamenten. Daarnaast liet ook de adel, bisschoppen en kardinalen zich niet onbetuigd: het bouwen van fraaie paleizen, gedecoreerd met fresco’s en enorme schilderijen nam een grote vlucht. In de nadagen van deze kunststijl verzacht de pompeuze grandeur tot de pasteltinten van de rococo, totdat de Franse Revolutie hieraan een einde maakt.

Donderdag 14 november 13.30-15.30, prijs is inclusief koffie of thee in de pauze

Lezing 2: De tuinen van Monet

Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet (1840-1926)? Maar heb je ze wel eens in werkelijkheid gezien, en je verloren in de spiegelingen? De kleuren en de vormen vloeien prachtig in elkaar over, zodat je niet meer weet waar het water begint en de lucht ophoudt. Najaar 2019 is er de unieke kans om de beroemde tuinen in het echt te bewonderen, tijdens de tentoonstelling ‘Monet – De tuinen’ in het Gemeentemuseum Den Haag. Het belooft een prachtig eerbetoon te worden aan de Franse impressionist en zijn invloedrijke werken. De expositie richt zich op de periode 1900-1926, wanneer Monet zich heeft teruggetrokken in Giverny en zich daar laat inspireren door zijn eigen landgoed. Deze lezing is een uitstekende voorbereiding op de tentoonstelling die je niet mag missen!

Donderdag 21 november 13.30-15.30, prijs is inclusief koffie of thee in de pauze

Lezing 3: Post-Impressionisme in Frankrijk

Nadat de traditionele academische kunst op zijn kop gezet is door de Impressionisten, is in Parijs echt de moderne tijd aangebroken. De post-impressionistische stijlen volgen elkaar snel op, zoals het pointillisme van Seurat en het symbolisme met bijvoorbeeld Moreau. Maar denk ook aan de affiche-kunst van Toulouse-Lautrec en de persoonlijke expressie, die steeds belangrijker wordt. Gauguin en Van Gogh leggen daarmee in Parijs de basis voor het Expressionisme van Matisse. Het late werk van Cézanne inspireert Picasso en Braque tot een geheel nieuwe vormgeving, die we inmiddels kennen als Kubisme. Daarmee is de periode rond de eeuwwisseling in Parijs de vruchtbare voedingsbodem geworden voor de moderne kunst van de twintigste eeuw.

Donderdag 28 november 13.30-15.30, prijs is inclusief koffie of thee in de pauze

 

DATUM EN TIJD

Vanaf donderdag 14 november 2019
van 13.30 tot 15.30u

WAAR

CKC & partners
Leidsewallen 80
Zoetermeer
www.ckc-zoetermeer.nl

PRIJS

€ 19,50 per lezing, inclusief koffie of thee in de pauze; bij inschrijven voor alle drie lezingen € 52,50 (10% korting)