06-18163346 info@kunstisleuk.nl

CKC
Zoetermeer

LEZINGENSERIE A: ITALIAANSE KUNST, VAN ETRUSKEN TOT DANTE

Dit is een serie van drie, maar inschrijven voor één of twee losse lezingen is ook mogelijk. Er is ook een lezingenserie B: Italiaanse kunst, van mozaïeken tot Bernini. Extra korting bij inschrijven voor beide series Italiaanse kunst (in totaal zes lezingen).

Lezing A-1: Etrusken en Romeinen

Italië mag wel beschouwd worden als de bakermat van de Europese kunst en cultuur. Nog heden ten dage zijn daarvan de overblijfselen  in elke streek te vinden. We beginnen met de nog altijd wat mysterieuze cultuur van de Etrusken. Zij legden eigenlijk de basis voor de verworvenheden in kunst en cultuur van de Romeinen. Vervolgens weten deze, mede dankzij hun militaire slagkracht en grote organisatorische talenten, zowat heel Europa om te smeden tot één groot keizerrijk.

Donderdag 12 maart 13.30-15.30, prijs is inclusief koffie of thee in de pauze

Lezing A-2: Van Giotto tot Botticelli

In de late Middeleeuwen nemen de Italiaanse kunstenaars het voortouw: het is Giotto die er als eerste in slaagt om levensechte figuren neer te zetten. Vanwege de pestepidemieën belanden economie en kunst in de veertiende eeuw in een dal, maar dat blijkt tijdelijk te zijn. Vanaf ongeveer het jaar 1400 bloeien de kunsten weer op, met vernieuwende schilders als Masaccio, Piero della Francesca en Botticelli. Maar ook in de beeldhouwkunst komen er grote veranderingen, dankzij Donatello, Ghiberti en Della Robbia. Belangrijke namen in de architectuur zijn Alberti  en Brunelleschi, die de beroemde Domkoepel van Florence ontwerpt.

Donderdag 19 maart 13.30-15.30, prijs is inclusief koffie of thee in de pauze

Lezing A-3: Dante’s Divina Commedia

Niet alleen de beeldende kunst, maar ook de literatuur komt tot bloei in Italië. Eén van de beroemdste boeken ooit is De Goddelijke Komedie van Dante Alighieri. De schrijver reist zogenaamd door het hiernamaals: hij begint in de Hel en via de Louteringsberg bereikt Dante het Paradijs. Vele kunstenaars, zowel vroeger als nu, hebben zich door deze tekst laten inspireren. We kunnen Dante volgen op zijn ontdekkingstocht, dankzij zijn woorden én aan de hand van kunstwerken, van oud tot modern.

Donderdag 26 maart 13.30-15.30, prijs is inclusief koffie of thee in de pauze

 

 

DATUM EN TIJD

Donderdag 12-19-26 maart 2020
van 13.30 tot 15.30u

WAAR

CKC& partners
Leidsewallen 80
Zoetermeer
www.ckc-zoetermeer.nl

PRIJS

€ 19,50 per lezing, inclusief koffie of thee in de pauze; bij inschrijven voor alle drie lezingen € 52,50 (10% korting); bij inschrijven voor complete serie A en serie B € 95,00 (20% korting)