LEZINGENSERIE DUITSE KUNST

Dit is een serie van drie, maar inschrijven voor één of twee losse lezingen is ook mogelijk.

 

Lezing 1: Duitsland en de Renaissance, donderdag 18 november

Vanuit de bakermat Italië verspreidt de Renaissance zich in de loop van de vijftiende eeuw naar Noord-Europa. De Duitse schilder Albrecht Dürer reist naar het zuiden en brengt de nieuwe manier van schilderen naar Duitsland. Zijn collega Lucas Cranach portretteert Maarten Luther, kopstuk van de Reformatie. Hans Holbein de Jonge is bevriend met de Nederlandse humanist Erasmus en wordt hofschilder van Hendrik VIII, koning van Engeland.

Lezing 2: Het Nibelungenlied & Goethe’s Faust, donderdag 25 november

Aan de hand van kunstwerken worden twee van de beroemdste verhalen uit de Duitse literatuurgeschiedenis gepresenteerd. De middeleeuwse sage over Siegfried en Kriemhilde, wier noodlot bepaald wordt door de Nibelungenschat, was niet alleen een inspiratiebron voor Wagner, maar ook voor talloze kunstenaars. In de negentiende eeuw werd Goethe beroemd met zijn bewerking van de Faust-legende. De geleerde Faust sluit een pact met Mephistopheles: hij verkoopt zijn ziel aan de duivel in ruil voor kennis, maar sleept de onschuldige Gretchen mee in het verderf.

Lezing 3: Duits Expressionisme, donderdag 2 december

In het begin van de twintigste eeuw zoeken de Expressionisten naar een persoonlijke invulling van de kunst. Kunstenaarsgroep Brücke in Dresden beoefent het zogenaamde wilde schilderen, met een grove penseelstreek en ruige vormen. In München en Murnau zijn de schilders van Der blaue Reiter actief, met een opvallend en expressief kleurgebruik.

DATUM EN TIJD

Donderdag 18-25 november en 2 december 2021
van 13.30 tot 15.30u

WAAR

CKC & partners
Leidsewallen 80
Zoetermeer
www.ckc-zoetermeer.nl

PRIJS

€ 19,50 per lezing, inclusief koffie of thee in de pauze; bij inschrijven voor alle drie lezingen € 52,50 (10% korting)