06-18163346 info@kunstisleuk.nl

CKC
Zoetermeer

LEZINGENSERIE B: ITALIAANSE KUNST VAN MOZAÏEKEN TOT BERNINI

Dit is een serie van drie, maar inschrijven voor één of twee losse lezingen is ook mogelijk. Er is ook een lezingenserie A: Italiaanse kunst, van Etrusken tot Dante. Extra korting bij inschrijven voor beide series Italiaanse kunst (in totaal zes lezingen).

 

Lezing B-1: Ravenna en Venetië

Na de val van het Romeinse Rijk bleef Ravenna als één van de weinige Italiaanse steden groeien en bloeien, waarvan de letterlijk schitterende mozaïeken nog altijd getuigen. In de San Marco in Venetië wordt deze traditie voortgezet; het is de kerk van de evangelist Marcus, tevens schutspatroon van de stad. De oorsprong van La Serenissima, zoals de bijnaam van Venetië luidt, is verbonden met allerlei mythen en legenden, maar bovenal is de stad natuurlijk verbonden met het water. Architect Palladio was één van de grote talenten die hier werkzaam was, en op het gebied van de Venetiaanse  schilderkunst hebben Bellini, Titiaan, Tintoretto en Veronese hier hun sporen verdiend.

Donderdag 3 december 13.30-15.30, prijs is inclusief koffie of thee in de pauze

 

Lezing B-2: Bloei van de Renaissance

Alle vernieuwingen in de Italiaanse kunst culmineren in de Hoog-Renaissance aan het begin van de zestiende eeuw. Genieën als Leonardo en Michelangelo zijn ook in hun eigen tijd al zó beroemd dat ze niet eens een achternaam nodig hebben. Beiden beantwoorden ook aan het ideaal van de ‘homo universalis’, de mens die een universele kennis nastreeft en die meerdere talenten heeft. Voor de volgende generatie kunstenaars ligt er een zware taak: hoe deze giganten in de kunst te overtreffen?

Donderdag 10 december 13.30-15.30, prijs is inclusief koffie of thee in de pauze

 

Lezing B-3: Caravaggio-Bernini. Barok in Rome

Een nieuwe generatie ambitieuze kunstenaars, aangevoerd door de briljante schilder Caravaggio en de geniale beeldhouwer Bernini, schudt in de eerste decennia van de 17de eeuw de ingedutte Eeuwige Stad Rome wakker. Zij introduceren een nieuwe kunsttaal, waarbij niet langer elegantie de norm was, maar het oproepen van grootse emoties: de barok. Het leidt tot een theatrale kunst met drama, dynamiek en bravoure. Een kunst waarbij schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur innig samenwerken. Een ware revolutie, die in Rome begon en die in heel Europa zijn sporen naliet. 

Donderdag 17 december 13.30-15.30, prijs is inclusief koffie of thee in de pauze

 

 

DATUM EN TIJD

Donderdag 3-10-17 december 2020
van 13.30 tot 15.30u

WAAR

CKC & partners
Leidsewallen 80
Zoetermeer
www.ckc-zoetermeer.nl

PRIJS

€ 19,50 per lezing, inclusief koffie of thee in de pauze; bij inschrijven voor alle drie lezingen € 52,50 (10% korting); bij inschrijven voor complete serie A en serie B € 95,00 (20% korting)

De lezing Caravaggio-Bernini vindt ook plaats op zaterdag 18 april van 11.00 tot 13.00u in de Fonteinkerk te Rotterdam-Hillegersberg.