Podium De Buurvrouw
Rotterdam-Schiebroek

Lezing ‘De weg naar succes van Kees van Dongen’

“Let maar op, ik ga beroemd worden.” Deze van ambitie doordrenkte woorden zijn afkomstig van de jonge kunstenaar Kees van Dongen uit Delfshaven. Hij krijgt gelijk en groeit uit tot een van de bekendste kunstenaars van de twintigste eeuw, samen met grootheden als Matisse, Braque en Picasso. De tentoonstelling in Singer Laren belicht het prille begin van zijn loopbaan en zijn doorbraak in Parijs kort na 1900.

Kees van Dongen behoort tot de voorhoede van Nederlandse kunstenaars die rond 1900 artistieke vernieuwing zoeken in Parijs. Daar omarmt hij de avant-garde en in 1905 nodigt Picasso hem uit om een atelier in het Bateau-Lavoir te betrekken. In het vrije Montmartre bevindt Van Dongen zich in het centrum van de moderne kunst en ontwikkelt hij zich tot vernieuwer door kleur en toets. Naast talent en authenticiteit, bezit Van Dongen bovenal ook durf en artistieke ambitie.

Hoe lukt het de jonge schilder om door te breken in Parijs en in korte tijd uit te groeien tot één van de beroemdste kunstenaars aldaar?

 

DATUM EN TIJD

Zaterdag 8 april 2023
van 11.00 tot 13.00u

WAAR

Podium De Buurvrouw
Larikslaan 200
3053 LG Rotterdam
www.buurvrouwrotterdam.nl

PRIJS

€ 19,50